Er zijn meer dan 5000 verschillende cryptomunten en bijna allemaal vallen deze onder de noemer altcoin. Dit komt omdat cryptocurrencies zijn begonnen met de bitcoin, als originele crypto. Alle crypto die hierna volgden worden daarom alternatieve cryptomunten of altcoins genoemd. Nu is bitcoin ontzettend populair en blijft dit waarschijnlijk ook zo, maar hoe zit dit met de altcoins? Wat zijn de verwachtingen voor de altcoins in het aankomend kalenderjaar?
Waarom zijn het er zoveel?
Alle crypto die het voorbeeld van Bitcoin hebben gevolgd worden gezien kan altcoins. Het opzetten van een altcoin is ook niet zo moeilijk. Iedereen die een idee heeft en er vol voor wil gaan kan een eigen token of coin opzetten. Hierdoor is de markt zo enorm gegroeid. Uit al deze projecten zijn duizenden cryptomunten ontstaan, die of heel succesvol zijn geworden of alweer in het niets zijn verdwenen.
Om te overleven als cryptocurrency is het belangrijk dat je een hype wordt en hier goed gebruik van kunt maken. Daarnaast ben je nergens zonder een goede communicatie, een sterke marketing en een duidelijke roadmap. Alleen met deze factoren kun je als altcoin vertrouwen kweken en zo overleven.
Resultaten boeken
Naast bovengenoemde punten is het voor een altcoin belangrijk resultaat te boeken. Een cryptocurrency die niet geaccepteerd wordt door het grote publiek zal al snel gedoemd zijn te mislukken. Je hoeft niet direct geaccepteerd te worden door het grote publiek, als je op den duur maar resultaten aan het boeken bent.
Goede voorbeelden hiervan zijn Ethereum, litecoin, Chainlink en VeChain. Deze ondernemingen bestonden al een tijdje, maar werden pas echt geaccepteerd toen de bedrijven in 2020 resultaten gingen boeken. Hetzelfde geldt voor Polkadot, ondanks dat dit bedrijf wat minder lang op de markt was. Toen de drie onderneming successen begonnen te boeken, stegen de waarde van hun munten met grote sprongen. Zo waren de munten in een week tijd al 70 procent meer waard.
De voorbeelden zijn uniek in hun soort. Zo is Chainlink geschikt om ook te werken met real life data buiten de blockchain. Hierdoor kunnen verschillende soorten data in de blockchain geladen worden. Chainlink gebruikt hier meestal Twitter voor. VeChain is daarentegen weer vooral gericht op de logistieke sector en erg populair in Nederland. Polkadot maakte weer gebruik van de hype omtrent het uitbrengen van de munt. Deze werd al aangekondigd in 2017 en was bij de release al meteen enorm in trek. De positieve aandacht omtrent de resultaten van deze altcoins zorgt ervoor dat investeerders er meer vertrouwen in hebben om in de altcoin te investeren. Dit zal in 2021 niet gek veel anders zijn.