Blockchain technologie

Blockchain is de techniek achter Bitcoin en andere cryptomunten. Het is handig om er veel van te weten wanneer je van plan bent om te investeren in cryptocurrencies. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte. We vertellen je onder andere over de definitie van blockchain en de geschiedenis van deze bijzondere technologie.

Wat is blockchain?

Blockchain is een relatief nieuwe techniek om data op het internet veilig op te slaan. Het bestaat uit meerdere blokken die samen een keten vormen. De dataset is objectief omdat je het niet kunt aanpassen. Blockchain is geen bedrijf of app. Wel is het te gebruiken in combinatie met onder andere sociale netwerken, betaalproviders en apps. Zo kun je met enige kennis van programmeren een app bouwen op de blockchain van Ethereum.
Wie heeft de blockchain technologie bedacht?
De blockchain technologie is inmiddels meer dan tien jaar oud. De eerste keer dat het werd genoemd was in 2009. Destijds schreef een man (of vrouw?) genaamd Satoshi Nakamoto over Bitcoin in een document (whitepaper). Satoshi Nakamoto is de oprichter van Bitcoin, maar niemand weet wie dit mysterieuze figuur is. Feit is dat hij Bitcoin oprichtte met een groots doel, namelijk het op de markt brengen van een gedecentraliseerde valuta. In tegenstelling tot traditionele valuta hebben banken er niets over te zeggen.
Satoshi Nakamoto: mysterieus figuur
De geruchten over Satoshi Nakamoto draaien inmiddels al een decennium op volle toeren. Zo gaat het verhaal dat het een man is uit Japan. Ten tijde van het schrijven van de Bitcoin moet hij begin dertig zijn geweest. Satoshi Nakamoto is als bedenker natuurlijk de allereerste Bitcoin houder. Informatie uit de blockchain geeft aan dat hij ongeveer 1 miljoen Bitcoin bezit.